Sauna nasıl kullanılmalı
Sauna nasıl kullanılmalı
Saunaya uygun kıyafetler ile ve öncelikle kuru girilmelidir. Gözlük, takı benzeri eşyalar ile girilmemesi gerekmedir.Saunalar ilk kullanımda öncelikle beşer dakikalık periyotlarda kullanılmalı , daha sonra süre biraz daha arttırılarak devam edilmeli ama sauna da tek seferde geçirilecek süre en fazla 20 dk kadar olmalıdır.
Saunaya girmeden önce sıcak su ve sabun ile duş alıp, kurulanmak gerekir. Saunada havlu üzerinde oturmak veya uzanmak gerekir. Saunada 5 dakikadan az, 30 dakikadan fazla kalmamaya özen göstermek gerekir. Saunadan çıktıktan sonra soğuk duş almak ve dinlenmek önemlidir.

Yaşlılar, hamileler ve çocuklar için sauna süresi kısa olmalı
Saunadan maksimum düzeyde faydalanabilmek için belirli ortamsal koşulların sağlandığından emin olunmalıdır. Örneğin saunanın nem ve havalanmasının optimum olabilmesi için ideal büyüklüğü 3 m2 olmalıdır. İyi bir saunada yüz seviyesinde 80-100°C ve ayaklar seviyesinde 30°C ısı sağlanmalıdır. Nem en az ( % 10-20 ) olmalı ve hava sirkülasyonu da ( 3-8 kez /saatte ) sık sağlanmalıdır. Saunada kalış süresi kişiden kişiye göre değişebilir. Ancak ideal kalış süresi 10-20 dakikadır. Yaşlılar, hamileler ve çocuklar düşük ısıda ( 70°C ) ve daha kısa sürelerde kalmalıdırlar. Saunada sıcak periyot, soğuk su banyosu ve dinlenme periyotları ( en az 30 dak.) ile birlikte iki saatlik süre yeterlidir. Bu işlem haftada en az iki kez tekrarlanabilir.
Tavan yüksekliğinin harareti 100 dereceyi bulur. Saunaya ilk defa giden kişilerin, ilk seansı ilk katta ve yatarak geçirmesi önerilir. İdeal sauna sıcaklığı 80 ila 85 derece arasıdır. Sauna kullanmadan önce giysilerin, takıların, aksesuarların ve kontak lenslerin çıkarılması gerekir. ,
Vücudu Isıtma ve Ter Atma
Saunaya yeni başlayanlar için alışma süresince ilk basamaklarda oturmaları tavsiye edilir. İdeal sauna sıcaklığı 70-85 C derecedir. Saunada ortalama bir seansta kalma süresi 10-15 dk. dır. Sauna içerisinde en fazla 2 seans durulur. Tek kullanım içerisinde uzun süre sabit kalınmamalıdır. İlk önce alt basamaklarda oturup vücudun ortama uyum sağlaması sağlanır. Daha sonra kademe yükseltilerek en iyi terleme sağlanır.
Saunadan çıkınca ne yapmalı?
Kullanım esnasında uzun süre aynı pozisyonda kalınmamalıdır. Saunadan çıktıktan sonra 20 dakika istirahat etmek oldukça önemlidir. Bu sayede vücut normal ısısına döner. Sauna ve istirahat sonrasında önce sıcak su ile sabunlanılır ve daha sonra soğuk su ile durulanılır.
Buhar odasında ne kadar kalmalı? Buhar odasında en fazla 10 dakika kalınmalıdır. -Nefes almakta zorluk çekenler ile astım hastaları kesinlikle bu odayı kullanmamalıdır. -Buhar odasından çıkıldığında hemen soğuk su ile duş alınmalıdır. -Buhar odasından önce saunaya girildiyse,10 dakika ara verip sıvı takviyesi yapılmalıdır.

Alkollü olarak saunaya girmek tehlikeli
Sauna erişkinler için uygundur. 65 yaşın üzerinde dikkatli olunmalıdır. Ancak 2 yaşından sonra yaklaşık 70 derece ısıda ve ebeveynlerinin refakatinde haftada bir kez olmak ve 10 dakikayı geçmemek kaydıyla çocuklar da saunaya girebilirler. Hipertansiyon, kalp hastalığı, aşırı şişmanlığı ve damar hastalığı olanlar saunadan kaçınmalıdır. Alkollü olarak girmek çok tehlikelidir, ani tansiyon düşmelerine neden olur. Hamilelerin kaçınmaları konusunda toplumda bir yargı olmasına rağmen döllenme ve hamilelik üzerinde olumsuz etkileri olmamaktadır. Finlandiya'da hamileler düzenli olarak saunaya girmektedir.